Przejdź do głównej zawartości

Menu użytkownika

Menu użytkownika zapewnia szybki dostęp do ustawień osobistych oraz elementów zarządzania kontem w ramach platformy SDA. Dostępne w prawym górnym narożniku interfejsu, Menu użytkownika pozwala każdemu użytkownikowi dostosować sposób korzystania z platformy, zarządzać preferencjami osobistymi oraz bezpiecznie zakończyć sesję. Opcje te dotyczą wyłącznie aktualnie zalogowanego użytkownika i nie wpływają na konfiguracje obowiązujące na całej platformie.

Profil​

Opcja Profil wyświetla najważniejsze informacje o koncie, takie jak nazwa użytkownika, adres e-mail oraz przypisane role. W tym miejscu użytkownicy mogą przejrzeć swoje uprawnienia, zaktualizować wybrane dane osobowe oraz uzyskać dostęp do odnośników do ustawień związanych z kontem, takich jak zmiana hasła lub danych uwierzytelniających (w zależności od tego, czy dany tenant korzysta z uwierzytelniania zarządzanego przez SDA, czy z zewnętrznego SSO). Dodatkowo użytkownik może włączyć MFA (uwierzytelnianie wieloskładnikowe).

Motyw​

Ustawienie Motyw pozwala użytkownikom przełączać się między trybem ciemnym, trybem Midnight Blue oraz trybem jasnym, umożliwiając spersonalizowany sposób wyświetlania dopasowany do różnych warunków oświetleniowych lub preferencji w zakresie dostępności. Ustawienia motywu są stosowane natychmiast i zachowywane pomiędzy sesjami dla wygody użytkownika.

Tryb ciemny​

Tryb Midnight Blue​

Tryb jasny​

Język​

Opcja Język umożliwia wybór preferowanego języka interfejsu platformy SDA. Zmiana tego ustawienia aktualizuje wszystkie obsługiwane teksty interfejsu, menu oraz elementy nawigacji. Preferencje językowe są zapisywane dla każdego użytkownika, aby zapewnić spójne doświadczenie na różnych urządzeniach. Zmiana języka nie powoduje tłumaczenia danych pochodzących z Państwa urządzeń, takich jak nazwa lub opis Gateway, Device, Project, Document czy Pipeline.

Wylogowanie​

Akcja Wyloguj bezpiecznie kończy bieżącą sesję i przenosi użytkownika z powrotem na ekran logowania. Wylogowanie jest zalecane w przypadku korzystania z urządzeń współdzielonych lub publicznych, aby zapewnić bezpieczeństwo. Jeżeli włączone jest Single Sign-On (SSO), proces wylogowania może przebiegać z przekierowaniem przez dostawcę tożsamości organizacji.