Filtry i filtry domyślne
Każdą listę w SDA — urządzenia, projekty, potoki, zadania, dokumenty, luki w zabezpieczeniach, użytkownicy — można zawęzić przy użyciu przycisków filtrów znajdujących się nad tabelą. Zwykle wybór obowiązuje tylko w czasie bieżącej wizyty: po opuszczeniu strony i powrocie lista jest ponownie nieprzefiltrowana.
Filtry domyślne sprawiają, że wybór zostaje zapamiętany. Po zapisaniu filtra dana lista otwiera się z już zastosowanym filtrem — za każdym razem i w każdej przeglądarce, z której się zalogujesz.

Lista otwiera się z już zastosowanymi filtrami domyślnymi.
Dwie warstwy
| Warstwa | Kto może ją ustawić | Kogo dotyczy |
|---|---|---|
| Domyślne ustawienie osobiste | Każdy użytkownik, dla własnego konta | Tylko Ciebie |
| Domyślne ustawienie firmowe | Użytkownicy z uprawnieniem do aktualizacji ustawień firmy | Wszystkich w firmie, którzy nie ustawili osobistego ustawienia domyślnego dla tego filtra |
Ustawienia domyślne są przechowywane osobno dla każdej listy i każdego filtra. Ustawienie domyślne filtra Status na liście urządzeń nie ma wpływu na filtr Status na liście potoków, dzięki czemu można dostosować każdą stronę niezależnie.
Podczas wczytywania listy SDA rozstrzyga każdy filtr w następującej kolejności i używa pierwszej znalezionej wartości:
- Twoje osobiste ustawienie domyślne
- Firmowe ustawienie domyślne Twojej firmy
- Bazowe ustawienie platformy dostarczane z SDA
Link, który już zawiera filtry w swoim adresie, ma pierwszeństwo w danej wizycie — dzięki temu przefiltrowany widok udostępniony współpracownikowi otwiera się dokładnie tak, jak został wysłany, niezależnie od ustawień domyślnych zapisanych przez którąkolwiek ze stron.
Zapisywanie ustawienia domyślnego
- Otwórz dowolny filtr nad listą i wybierz żądane wartości.
- W rzędzie akcji wewnątrz filtra pojawi się przycisk Save. Jest on widoczny tylko wtedy, gdy bieżący wybór różni się od aktualnie obowiązującego ustawienia domyślnego.
- Kliknij Save.

Save pojawia się, gdy tylko Twój wybór różni się
od aktualnego ustawienia domyślnego.
Jeśli masz uprawnienia do zmiany ustawień firmy, przycisk Save zamiast natychmiastowego zapisu otwiera krótkie menu:
- Set current as my default — zapisuje ustawienie tylko dla Twojego konta.
- Set current as company default — zapisuje ustawienie dla wszystkich w firmie.

Mając uprawnienie do zmiany ustawień firmy,
wybierasz warstwę, do której zostanie zapisane ustawienie.
Wszystkim pozostałym użytkownikom kliknięcie zapisuje po prostu osobiste ustawienie domyślne. W obu przypadkach podczas zapisywania preferencji pojawia się krótkie potwierdzenie, a przeglądana lista już wyświetla właśnie zapisany wybór — nic nie jest ponownie wczytywane.
Zapisywanie opcji „pokaż wszystko” jako ustawienia domyślnego
Niektóre listy są dostarczane z bazowym filtrem — na przykład ukrywającym wpisy zarchiwizowane. Całkowite wyczyszczenie filtra i następnie zapisanie zachowuje brak filtra jako Twoje ustawienie domyślne, więc lista otwiera się z wyświetlonymi wszystkimi wpisami. Jest to rzeczywiście zapisana wartość, a nie jej brak: nadpisuje ona bazowe ustawienie platformy tak samo jak każde inne ustawienie domyślne.
Wyświetlanie i usuwanie ustawienia domyślnego
Gdy obowiązuje zapisane ustawienie domyślne, dolna część filtra informuje, z której warstwy ono pochodzi:
- Using personal default filter
- Using company default filter

Każdy filtr informuje, z której warstwy
pochodzi jego ustawienie domyślne.
Przycisk Remove obok tego wiersza usuwa ustawienie domyślne. To, do czego nastąpi powrót, zależy od usuwanej warstwy:
| Usuwasz | Filtr powraca wtedy do |
|---|---|
| Swoje osobiste ustawienie domyślne | Firmowego ustawienia domyślnego, jeśli istnieje — w przeciwnym razie do bazowego ustawienia platformy |
| Firmowe ustawienie domyślne | Bazowego ustawienia platformy |
Jeśli istnieje zarówno osobiste, jak i firmowe ustawienie domyślne, a Ty możesz zmieniać ustawienia firmy, przycisk Remove otwiera menu, w którym możesz wybrać, które z nich usunąć.

Gdy ustawione są obie warstwy, wybierz, które
ustawienie domyślne usunąć.
Osobiste ustawienie domyślne ma zawsze pierwszeństwo nad firmowym. Jeśli administrator ustawi firmowe ustawienie domyślne, a lista nie zmieni się dla Ciebie, oznacza to, że masz już osobiste ustawienie domyślne dla tego filtra — usuń je, aby stosować się do ustawienia firmowego.
Reset, Clear i Save
Trzy akcje znajdują się w tym samym rzędzie wewnątrz filtra i działają odmiennie:
| Akcja | Efekt |
|---|---|
| Clear | Odznacza wszystko w tym filtrze, tylko na czas bieżącej wizyty |
| Reset | Przywraca ten filtr do jego aktualnego ustawienia domyślnego, tylko na czas bieżącej wizyty |
| Save | Ustawia bieżący wybór jako ustawienie domyślne od tej chwili |
Przycisk Reset filters nad tabelą działa tak samo jak Reset, ale jednocześnie dla wszystkich filtrów na stronie. Żadna z tych akcji nie zmienia zapisanego ustawienia domyślnego z wyjątkiem Save.
Co można zapisać jako ustawienie domyślne
Filtry domyślne obejmują filtry rozwijane nad listą — status, typ, grupę, tag, użytkownika i tak dalej.
Celowo nie obejmują one:
- wyszukiwania w postaci dowolnego tekstu
- sortowania kolumn
- selektorów zakresu czasu
- liczby wierszy na stronę
- przełączników tabeli i widoku
Filtry grupy, tagu i użytkownika
Filtry grupy, tagu i użytkownika można zapisać jako osobiste ustawienie domyślne, ale nie jako firmowe. Ich opcje zależą od tego, co dany użytkownik może zobaczyć, więc jedna wartość obowiązująca w całej firmie oznaczałaby coś innego — lub nic — dla różnych współpracowników. W tych filtrach opcja firmowa jest wyświetlana, ale niedostępna do wyboru, z adnotacją Not available for permission-restricted filters.
Gdzie filtry domyślne są dostępne
Wszędzie tam, gdzie SDA wyświetla przefiltrowaną tabelę, w tym:
- Devices i ich karty zadań — kopie zapasowe, wdrożenia, przywracania
- Projects, wersje projektów, biblioteki i powiązane wersje
- Documents
- Pipelines i ich zadania
- SDA Gateways
- Integrations i Custom fields
- Licenses i Workstations
- Vaults
- Luki w zabezpieczeniach w Security Hub
- Nagrania i historia sesji Browser-based engineering
- Users, Roles i Audit logs
Zobacz również
- Grupy i tagi
- Ustawienia ogólne — ustawianie wartości domyślnej dla całej firmy